Gyakori kérdések a homeopátiában

Miben különbözik a hagyományos orvoslás (allopátia) a homeopátiás orvoslástól?

          Allopátia

 

          Homeopátia

 • Az ember egy biológiai lény

 

 • Az ember test- lélek- szellem egysége
 • Az emberi lények alapjában véve egyformák, amikor betegségről van szó

 

 • Nincs két egyforma ember, egyes ember tüneteinek összessége őrá jellemző lesz
 • A betegségképet diagnózisok fejezik ki

 

 • Azonos diagnózissal rendelkező páciensek tünetképe különböző lehet
 • A kezelés sémák szerint történik

 

 • A kezelés individualizált
 • A gyógyszerek a tünetek ellen irányulnak

 

 • A gyógyszerek a tünetekkel megegyező irányban hatnak
 

A homeopátia alapelvei több mint 200 éve ismertek (és le vannak írva az Organonban), változatlanul fennállnak és működnek napjainkig. A homeopátiás szerek alapjában véve ugyanazok, mint 200 évvel ezelőtt (csak még többet tudunk róluk) és ugyanazok is maradnak, mert a szervezet választja ki, hogy milyen úton akarja az egészséget helyreállítani.

A hagyományos orvoslásban a gyógyszerek állandóan változnak („fejlődnek”, újak születnek), időnként bebizonyítják, hogy egyes gyógyszerek károsak, elavultak és akkor kivonják őket a forgalomból, mások hatástalanná válnak a gyakorlatban.

Az allopátiás gyógyszerek, meghatározásuk szerint, elnyomják, megszüntetik a tünetet, ezáltal elnehezíthetik a helyes homeopátiás szer megtalálását.

Mi a különbség a klasszikus, a klinikai és egyéb homeopatiás irányzatok között?

1.Klasszikus homeopátia

 • a gyógyszert a beteg testi lelki és szellemi összképe alapján választja ki, legyen szó heveny vagy idült betegségről
 • a kezelés személyre szabott, a teljes gyógyszerkincsből választ szert az aktuális tünetek alapján
 • a diagnózis a prognózis szempontjából lényeges, a szerválasztást nem befolyásolja különösebben
 • egykomponensű (monokomponensű) gyógyszereket használ
 • egyszerre csak egy szert javasol, megfelelő adagban és időközönként, folyamatosan figyelve a páciensben kiváltott reakciókat
 • amennyiben több szer szükséges a gyógyuláshoz, azokat egymás után, mindig a jelenlevő tüneteknek megfelelően írja fel
 • a klasszikus homeopatának alapos és kiterjedt elméleti és gyakorlati ismeretekkel kell rendelkeznie, ami időigényes és folyamatos tanulást feltételez, illetve az eszközök (Materia Medica, Repertórium) gyakori használatát.
 • a beteg embert gyógyítja, célja az egészség szintjének folyamatos emelése, ezért nem elfogadott az egyes tünetek elnyomása egy látszólagos, átmeneti jóllét érdekében, amely később a betegség súlyosbodásához vezet
 • akkor tekinti gyógyultnak a pácienst, ha az testi, lelki, szellemi és energetikai szinten egyaránt jól érzi magát.

2. Klinikai homeopátia

 • a klasszikus homeopátiától eltávolodott szemlélet, a gyógyszerek adagolási módját illetően
 • a  gyógyszereket  jellegzetesen adagolja: egyszerre általában több szert ad a páciensnek, a szereket általában alacsony (CH 5-CH 30) hígításban adagolja és gyakran ismétli
 • az első vizsgálat alkalmával megállapít alkati szert és tüneti szereket is
 • a mindennapi orvosi gyakorlat és az időhiány teremtették meg az igényt erre a megközelítésre

3. Organotrop és komplexista homeopátia

 • az individualizálást teljesen mellőzi
 • az organotróp homeopátia a beteg, legyengült vagy diszharmonikusan működő szerveket célozza meg alacsony potenciájú szerekkel (pl. Schüssler-sók)
 • a komplex, több szert tartalmazó készítmények alkalmazása a homeopátia további egyszerűsítése, sematizálása, a szerek kiválasztása nagyon rövid időt vesz igénybe, diagnózis alapján, akár homeopátiás ismeretek nélkül is alkalmazza őket.

Homeopátiás módszereknek tekinthetők-e a Moksa Elixír, Bach virágterápia, rügyterápia, fitoterápia?

Nem. Azonban kiegészíthetik a homeopátiát, meghatározott körölmények között.

Biorezonanciával, pálcával, ingával lehet-e homeopátiás szereket kiválasztani?

A homeopátiás vizsgálat szerepe az, hogy a tünetek alapján megtalálja a similimum szert a teljes gyógyszerkincsből. A biorezonanciás gép állapotfelmérést végez és ennek alapján, mechanikusan (gépiesen) választ szert (szereket) a memóriájába tápláltak közül. A pálcás vagy az ingás módszer nem tekinthető homeopátiás módszernek, és a szerjavaslat általuk teljességgel tudománytalan.

Természetgyógyászat-e a homeopátia?

A természetgyógyászat, meghatározása szerint, azokra a gyógymódokra vonatkozik, amelyek a szervezet öngyógyító képességének segítésével és a természetben megtalálható anyagok gyógyító hatásaival segíti elő a gyógyulás folyamatát.

Bár ez a meghatározás részben érvényes a homeopátiára, a szakma nem azonosítja e tudományt a természetgyógyászattal. A törvénykezés az alternatív illetve kiegészítő gyógymódok közé sorolja, mely által értendő, hogy választható a hagyományos orvoslás helyett illetve kiegészíti azt. Annyit tehetnénk ehhez hozzá, hogy önálló gyógymódként is használható (a lehetőségeihez mérten, lásd még A homeopátia alapelvei című fejezetben A homeopátia lehetőségei című alpontot)

Homeopátiás módszernek tekinthető-e az Új homeopátia?

Az Új homeopátia, bár megnevezésében használja a homeopátia szót, ahhoz sem módszereiben sem alapelveiben nem kapcsolódik, semmilyen módon. Erich Körbler dolgozta ki a módszert, melyben az általa feltalált ingát, az ún bioindikátort használja diagnosztizálás céljára.

Hogyan hatnak a homeopátiás szerek?

 • A homeopátiás szerek felerősítik a szervezet öngyógyító erejét.
 • A gyógyító szerek a szervezettel együtt kell működjenek és nem a tünetek ellenében.
 • A homeopátiás szer mélyen hat, az emberi lelket gyógyítja az őt ért sebektől.

Hogyan zajlik egy klasszikus homeopátiás esetfelvétel?

Az orvos feladata minél teljesebb képet alkotni arról, hogy betegénél mi a betegség. Ennek érdekében a legapróbb részleteiben meg kell ismernie panaszait, tüneteit, annak modalitásait és az ösztönös élet megnyilvánulásait, mint az életerő kifejeződését, amint az megpróbálja helyrehozni, ami a szervezetben elhangolódott. Sok és első hallásra fura kérdést kell feltennie, a beteg (étkezési, alvási stb) szokásairól, energiájáról (szexuális, általános stb), hogyan alszik, hogy fázós-e vagy inkább melegvérű, hogy panaszait mi rontja, mi javítja, arról hogy bizonyos helyzetekben hogyan reagál stb.

Ezért a klasszikus homeopátiás vizsgálat időigényes. Ezenkívűl a homeopata orvosnak konzultálnia kell a Repertóriumot, a Materia Medicát, annak érdekében, hogy a similimum szert biztosan megtalálja, ez nem az orvos felkészületlenségét jelenti, mint ahogy az első látásra tűnhet, hanem épp az ellenkezőjét.

A kezelés folyamatában több konzultációra is szükség van, a szer bevételét követő reakciók értelmezése legalább olyan fontos, mint az első vizsgálat alkalmával megállapítani, hogy milyen szerre van szüksége (az adott pillanatban).

Mit jelent az, hogy alkati szer?

Alkati szer alatt azt a homeopátiás szert értjük, amely a beteg testi, lelki, szellemi és általános tüneteihez a legjobban hasonlít, adott időben. Hangsúlyozni kell, hogy az alkati szer a betegnél nem örökérvényű, a kezelés során ez változhat (a tünetekkel együtt), hasonlóan a hagymahéjakhoz, melyeket, ha lebontunk befele haladva újabb és újabb rétegeket találunk. A magas egészségi szinteken található (és kevéssé terhelt) pácienseknél fordulhat elő, hogy egy alkati szer végigkíséri az életen.

Homeopátia és placebo

A placebo hatás ugyanolyan szinten van jelen a homeopátiában, mint a hagyományos orvoslásban. Minthogy a vizsgálattal töltött nem kevés időt és a részletes kérdéseket (melyek nagyon eltérnek attól, amihez a betegek szokva voltak) a beteg önzetlen, bátorító és őszinte érdeklődésként értékelhet, elősegítheti őt a placebo mechanizmus beindításában. Azonban a “placebo- gyógyulások” csak felületesek, nem tartósak (a hagyományos orvoslásban sem és a homeopátiában sem), és amint a beteg a figyelmét elvonja gyógyulásásról, a placebo hatás megszűnik. Íme néhány gondolat, mely egyértelműen azt jelzi, hogy a homeopátia hatása sokkal több a placebonál.

 • Hogyan, miért lehet a betegeknek időnként (erőteljes) rosszabbodása, ha a páciens a gyógyulást reméli?
 • Hogyan, miért hat a homeopátia kisbabáknál és állatoknál?
 • Hogyan, miért hat a homeopátiás szer öntudatlan, kómás betegnél?
 • Hogyan, miért nincs azonnali javulás az első szertől, hanem csak a későbbiekben az ötödik, vagy a tizedik szer után?
 • Miért nem gyógyulnak a betegek (akik az allopátiában bíznak, hisznek) az allopátiás gyógyszerek placebo hatásától, melyet orvosok, professzorok írnak fel? Pedig nagyon gyakran a betegek olyankor fordulnak a homeopátiához, amikor már az allopátia nem segített…
 • Hogyan múlhatnak el bizonyos látható szervi elváltozások homeopátiás kezelés után?
 • Hogyan magyarázható, hogy a homeopata megjósolhatja, hogy melyik panasz fog előbb elmúlni?

Szükséges hinni a homeopátiában, hogy hatásos legyen?

A homeopátia nem hit kérdése (lásd a placebo témakörét), a helyesen meghatározott szernek hatása van akkor is, ha az ember nem hisz benne. Egészen pontosan csak annyi hitre van szüksége, hogy a beteg egyáltalán bevegye a szert és betartsa az alkalmazás szabályait, hogy kezelését ne hatástalanítsa.

Alkalmazható-e a homeopátia állapotos nőknél?

Igen, határozottan alkalmazható. A helyesen (tünetek alapján) megválasztott szer nem csak az anya egészségi szintjét, hanem a magzatét is emeli. Ellenállóbá teszi a betegségekkel szemben, elősegíti a szülés- születés folyamatát, és teszi ezt a hagyományos gyógyszerekkel ellentétben úgy, hogy (magzatkárosító) mellékhatásai nincsenek (köztudott ugyanis, hogy várrandóság alatt a biztonságosan alkalmazható allopata gyógyszerek száma igen csekély). A klasszikus homeopátiában a szülést elősegítő úgynevezett protokollok nem elfogadottak, az állapotos nőt (ugyanúgy, mint minden más pácienst) a jelenlévő tünetei alapján kell kezelni és kezelését személyre kell szabni. A sematikusan alkalmazott kezelések esetén, amennyiben az alkalmazott szerek nem találnak a kismama tüneteivel, problémát is okozhatnak, főként ismételt adagolások esetén.

Mely korcsoportok kezelhetők homeopátiával?

Homeopátiával bármelyik korcsoport kezelhető, az egynapos újszülöttől az idős emberig.

Alkalmazható-e a homeopátia állatoknál?

Igen, állatoknál is eredményesen alkalmazható. Nehézséget az okozhat a klasszikus homeopata számára, hogy az állat a panaszait, a tüneteit nem tudja elmondani, így igen jó megfigyelőképességgel kell rendelkezni, ami az állatokat illeti. A klinikai homeopátiás megközelítés ennél sokkal egyszerűbb és igen elterjedt a homeopátiás állatgyógyászatban.

Létezik-e allergiás reakció vagy egyéb mellékhatás homeopátiás szerek alkalmazása esetén?

A homeopátiás szerek energetikai és nem anyagi módon hatnak, az életerőt stimulálják. Ebből tulajdonságukból adódóan allergiás reakciót nem váltanak ki és mellékhatásaik sincsenek a kezelési szabályok betartása mellett. Az indokolatlanul szedett homeopátiás szerek, főleg ha azokat gyakran ismétlik vagy magas potenciákról van szó okozhatnak kedvezőtlen reakciókat (például a szerhez tartozó tünetek jöhetnek létre ott ahol nem voltak- proving), de ezt nem mellékhatásként értékeljük, hanem helytelen kezelésként.

Okoz-e függőséget a homeopátiás kezelés?

Nem. Ennek ugyanaz a magyarázata, mint a mellékhatásokra és allergiás reakciókra vonatkozó kérdés esetén, hogy a homeopátiás szerek energetikai és nem anyagi módon hatnak, az életerőt stimulálják. Nincs kémiai anyag bennük, amely függőséget válthatna ki.

Túladagolható-e a homeopátiás szer?

A fentiek értelmében a homeopátiás szer nem adagolható túl.

Igaz-e, hogy a homeopátia teljesen ártalmatlan?

A homeopátia egy kíméletes, de igen hatékony gyógymód, ha azt a törvényeinek megfelelően alkalmazzák. Ilyen esetben nem történhet allergiás reakció, mellékhatás nincs és nincs meg a túladagolás veszélye sem. Életet veszélyeztető állapot nem jön létre akkor sem, ha több doboz homeopátiás szert is elszopogat az ember egyszerre. Ami ilyen esetben megtörténhet azonban az, hogy szervizsgálati (proving) tünetek létrejötte, főleg ha az egyén érzékeny az adott szerre vagy megtörténhet, hogy bizonyos tünetek meggyógyulnak vagy megint mások elnyomódnak, ami az egészségi állapot romlásához vezet. Mivel ezek a reakciók akár kellemetlenek is lehetnek a beteg számára, ajánlott a homeopátiás szerek bevételét megfelelő komolysággal kezelni és szakember segítségét kérni, amennyiben a feladat nehézsége meghaladja az öngyógyítás lehetőségeit.

Milyen törvénykezés szabályozza a homeopátiás gyakorlatot Romániában?

Romániában a 118/02.05.2007 törvény vonatkozik a komplementer/alternatív medicina gyakorlására, mely a homeopátiát ezen belül önálló gyógymódként ismeri el és gyakorlásának jogát szakorvosok kezébe adja (szakvizsgával és szabadgyakorlási joggal rendelkező orvosok). Ugyanez a törvény kimondja, hogy minden állampolgárnak joga van komplementer/alternatív gyógymódokhoz folyamodni. 

Ki kezelhet homeopátiával?

Az öngyógyítás egyszerű eseteitől eltekintve Romániában a jelenlegi törvénykezés alapján homeopátiás orvos kezelhet homeopátiával.

Alkalmazható-e a homeopátia öngyógyításra?

Bizonyos fokig igen, ha az illető megtanulja felismerni az egyes gyakrabban használt szerek jellegzetes tüneteit, ez többnyire egyszerű, heveny betegségek esetén, kisebb traumáknál, fogfájás, fejfájás és hasonló panaszoknál működhet. A önkezelés sikertelenségének frusztrációjának illetve a fentiekben említett kedvezőtlen fordulatok elkerülése végett érdemes homeopatával konzultálni.

Költséges kezelés-e a homeopátia?

Nem, a homeopátiás szerek egyáltalán nem költségesek, a hazánk területén kapható szerek esetén pedig ez még annál is inkább érvényes. A klasszikus homeopátiában alapszabály a szerek megfontolt alkalmazása, egyszerre csak egy szer adagolása és bár a gyógyulás folyamatában több szerre is szükség lehet, még akkor is lényegesen olcsóbbnak mondható kezelés, mint az allopátiás szerek esetén. Emellett a homeopátiás szerek, ha helyesen tárolják őket nagyon hosszú ideig megőrzik hatásukat.

Cukorbetegek szedhetnek-e homeopátiás szereket?

Igen. A homeopátiás golyócskák tartalmaznak cukrot, laktózt és/vagy szaharózt, de ez nagyon csekély mennyiség. A Boiron monokomponensű gyógyszerben 5 golyócskára számítva 0,21 g szacharóz és 0.04 g laktóz található. Akinek komolyan kell figyelnie a cukorbevitelre, az vegye figyelembe ezeket a mennyiségeket.

Laktóz intolerancia esetén szedhetők-e a homeopátiás szerek?

A homeopátiás szerek laktóz tartalma igen alacsony, jóval alacsonyabb annál a mennyiségnél, amely tüneteket okozhat. Továbbá a homeopátiás szereket vízben oldva is lehet alkalmazni, ami tovább csökkenti a bevitt laktózmennyiséget.

Mennyi ideig tart egy homeopátiás kezelés?

A homeopátia a szervezet védekezőrendszerét mozgósítja a gyógyulás folyamatában, következésképpen védelmi rendszer jó működése jelenti a fő meghatározó tényezőt a kezelés időtartamát illetően. Betegtől függően, ugyanazon betegség gyógyulása eltarthat egy hónapig vagy évekig. Heveny betegségekben a gyógyulás azonnali vagy rövid időn belül bekövetkezik. Az idült megbetegedések esetén gyors eredményt elérni nehezebb, különösen, ha a beteg a homeopatát utolsó lehetőségként keresi fel, miután előzőleg már minden egyéb módszert megpróbált.

Amint a beteg jól érzi magát, a homeopátiás kezelés abbahagyható. Ha egy kezelés után visszaesés történik, újabb tünetek jelennek meg, vagy akut betegség fordul elő, nyilván újabb vizsgálatra és esetenként javaslatra van szükség.

Használható-e egyidejűleg több homeopátiás szer?

A klasszikus homeopátiában ez nem egy elfogadott módszer. Ez alól csak akkor tehető kivétel, ha a beteg élete veszélyben van vagy különleges esetekben, amikor a homeopata nem biztos a helyes szert illetően.

Használhatók- e a homeopátiás szerek a hagyományos gyógyszerekkel egyidejűleg?

Igen, használhatóak. Gyógyszer kölcsönhatásról nem beszélhetünk, hiszen a homeopátiás szerben nincsen vegyi anyag és nem anyagi módon hat. Az viszont megtörténhet, hogy a gyakorlatban gyakran használt antibiotikum vagy kortizon és egyéb gyulladáscsökkentők felfüggesztik a homeopátiás szerek hatását, átmenetileg. Gyógyszerekkel, hormonokkal együtt adagolva a homeopátiás szerek hatása csökken, vagy nem lesz semmilyen hatásuk. Ennek egyrészt az az oka, hogy szinte lehetetlen a homeopatának megtalálni a megfelelő gyógyszert, hiszen a szervezet jelzéseit (a tüneteket) a kémiai gyógyszerek elnyomták; másrészt pedig, a homeopátiában használt anyagok erősen fel vannak hígítva és ezért (kémiailag) „gyengébbek”, mint a kémiai szerek, amelyek így megszüntetik a homeopátiás szerek hatását, ha egy időben alkalmazzák. Ezért javasolt, hogy a kezelő homeopatával beszélje meg, ha a kétféle kezelés egyidejű alkalmazását fontolgatja.

Használható-e a homeopátia pszihoterápiával párhuzamosan?

Igen. Az egyetlen gond ezzel az, hogy a homeopata nem fogja tudni értelmezni, hogy az egészségben bekövetkezett változások a szernek vagy a pszihoterápiának tudhatók-e be.

Használható-e a homeopátia akupunktúrával egyidőben?

A legjobb, ha ezeket nem egyszerre alkalmazzuk. Hatékony gyógymódok lévén, az egészségben változásokat hoznak létre, a homeopatának tudnia kell, hogy mi történik a szervezetben a szer hatására. Ha egyik módszer nem vált be, lehet folytatni a másikkal.

Használható-e a homeopátia Bowen terápiával egyidőben?

Hatékony gyógymódok, melyek az egészségben változásokat képesek létrehozni. A homeopatának azonban tisztában kell lennie, hogy mi történik a szervezetben a szer hatására. Ezért, legalábbis a kezelés elején érdemes időt adni a homeopátiás szernek, és csak mikor már felmértük a szervezet reakcióit, akkor alkalmazni a Bowen terápiát. Az is megtörténhet, hogy a védelmi rendszer állapota nem túl erős és nem képes tiszta szer képet mutatni, ilyenkor meg lehet próbálni néhány Bowen kezelést, amely erősíti a rendszert és ezáltal előkészíthető a homeopátiás kezelés. A két gyógymód szinergikusan hat.

Bármilyen betegség gyógyítható homeopátiával?

Bármilyen betegség esetén alkalmazható a homeopátia, de az, hogy teljes gyógyulás vagy csak palliáció várható el általa, az számos tényező függvénye. Az páciens egészségi szintje, örökletes hajlamai, betegségei, az alkalmazott elnyomó kezelések mennyisége, az életmód (mely magába foglalja a fizikai faktorok mellett a lelki, szellemi stresszhelyzeteket is) mind meghatározó faktorok, melyek a vitális erő, a védelmi rendszer épségének kifejezői. A gyógyulás lehetősége az életerő erejében rejlik.

Jól reagálnak homeopátiás kezelésre, akár a teljes gyógyulás is bekövetkezhet a következő patológiákban, a teljesség igénye nélkül: a krónikus fejfájások, migrének, szédülés, petit mal rohamok , arc- és homloküreggyulladások (akut vagy krónikus), allergiás rhinitis, allergiás és egyéb asztmák, gasztritiszek (gyomorhurut), gasztroenteritiszek (gyomor- bélhurut), hepatitiszek (májgyulladás), egyéb  májpanaszok (beleértve a máj zsíros elfajulását), cholecystitis (epehólyag-gyulladás), patkóbélfekélyek, irritábilis bélszindróma (IBS) és gyulladásos bélbetegségek (IBD), idült kötőhártya-gyulladás, fülgyulladások, serdülőkori akné (pattanások, mitesszerek), atópiás dermatitis, neurodermatozisok, arcidegzsába, mellkasi neuralgia, herpes zoster (övsömör), nyaki merevség, lumbago, sacroiliacalis ízületi fájdalmak, izomfájdalmak, izmok és inak baleseti sérülései, vizelet- vagy széklet inkontinencia, prostatitisz, spermát érintő patológia, szorongás és fóbiák, vérszegénység (de nem a thalassaemia), figyelemhiányos zavar (ADD), nőgyógyászati patológia, beleértve a masztitist (emlőgyulladás), endometriózist, meddőséget, premenstruációs szindrómát és cisztitiszt (húgyhólyag- gyulladás) stb.

Köztudott, hogy a homeopátia pozitív eredményeket érhet el bizonyos előrehaladott kóros állapotok javításában, mint például a rákbetegség, szívbetegségek, agyi bénulás és autizmus, súlyos epilepszia (grand mal), szkizofrénia stb.; azonban szinte soha nem valósított meg teljes gyógyulást.

Javasolt, hogy a betegek már a betegségük kezdetén igényeljenek konzultációt, hiszen ekkor érhetők el legjobb eredmények homeopátiával.

Hol vannak a homeopátiás kezelés határai?

Az akut betegségek az esetek döntő többségében jól válaszolnak a homeopátiás kezelésre. Az idült patológiák esetében egyértelmű, hogy míg csak funkcionális zavarok állnak fenn, a kezelés sokkal hatékonyabb, mint amikor már szervi elváltozások is vannak. Maradandó anatómiai károsodásokat (infarktizált, kalcifikálódott területeket), hiányzó szerveket nem lehet pótolni homeopátiával (sem), nem helyettesíti a műtéteket, az intenzív ellátást, amikor arra szükség van.

Végeztek-e klinikai vizsgálatokat?

Számos vizsgálatot végeztek és közöltek szaklapokban, melyek azt mutatták, hogy a homeopátia hatékony. Maga a proving fogalma ezt jelenti: a szer klinikai vizsgálata egészséges embereken. Azonban allopátiásan értelmezve homeopátiás klinikai vizsgálatot végezni –a homeopátia alapelveit figyelmen kívűl hagyva- nem tud értékelhető eredményt mutatni.

Ennek az a magyarázata, hogy adott diagnozisban használt homeopátiás szer csak akkor lehet hatékony, ha a szer gyógyszerképe megegyezik a diagnózishoz kapcsolódó tüneketekkel, modalitásokkal. Így adott diagnózis kezelésében számos homeopátiás szer jön szóba, melynek alkalmazását homeopátiában jártas szakember tudja eldönteni. Ha ezek közül csak egyet választunk ki és fogunk alkalmazni minden betegnél, aki ugyanazzal a diagnózissal rendelkezik, a várható eredmény csekély lesz.

Nagyon leegyszerűsítve egy példába, így hangzik. Vizsgáljuk egy adott gyógyszer lázcsillapító hatását, pl a paracetamolét. Még azt se vegyük figyelembe, hogy milyen eredetű a láz és milyen egyéb tünetek vannak jelen, a paracetamol jelentős százalékban (avagy az esetek többségében) le fogja vinni a lázat. Ha ezt homeopátiásan szeretnénk vizsgálni és mondjuk kiválasztanánk az egyik nagy, lázban is használt szert, a Belladonnát, és eltekintenénk a láz idején jelentkező egyéb tünetektől, a Belladonna csak nagyon kevés esetben vinné le a lázat, és akkor arra a téves következtetésre jutnánk, hogy a Belladonna (és ezáltal az egész homeopátia) hatástalan és azt a pár esetet, amikor a láz lement, placeboval magyaráznánk. Ám ha figyelembe vennénk a Belladonna tüneteit (amelyet leír a Materia Medica: a hirtelen kezdet, a fej forró, a kezek és lábak hidegek, a bőr verejtékes, az arc piros, a szemek csillognak, a pupillák tágak, lüktető fejfájás kíséri a lázat, a beteg panaszai romlanak érintésre, rázkódásra, fényre, hangokra, a beteg citromos italokat inna, zavart, esetleg félrebeszél) és abban az esetben alkalmaznánk a Belladonnát, mikor a beteg ezeket a tüneteket mutatja, az esetek nagyrészében a láz (és hozzákapcsolódó betegség is) megszűnne. A Belladonna akkor viszi le a lázat, ha az ilyen tünetek kíséretében jelentkezik.

A homeopátiás közösség a klinikai vizsgálatokat, kutatásokat nagyon szorgalmazza, de arra kéri a kutatókat, hogy vizsgálataikat homeopátiás szaktekintéllyel egyeztessék, hogy azokat helyesen, a homeopátia törvényeit alkalmazva végezzék, hiszen így nyerhetők reális eredmények.

 

 

Gyakori kérdések
a homeopátiában

Copyright © 2016 dr. Nagy Kinga Krisztina. All Rights Reserved. Vector by jIT