Activitatea Profesorului George Vithoulkas

www.vithoulkas.com, www.vithoulkas.edu.gr, www.vithoulkasbooks.gr

 GEORGE VITHOULKAS – PROFESOR ÎN HOMEOPATIE [i]

Profesorul George Vithoulkas, homeopat grec, este considerat reformatorul homeopatiei clasice din secolul al douăzecelea, care a aşezat homeopatia pe baze ştiinţifice, introducând noţiuni noi, care sunt indispensabile practicii corecte ale homeopatiei.

George Vithoulkas s-a născut pe 25. Julie 1932 în Athena, Grecia.

Recunoaşteri ȘTIINȚIFICE

George Vithoulkas este astăzi profesor onorific la Universitatea Egeea (University of the Aegean[1], Grecia), profesor onorific al Academiei Medicale din Moscova (Moscow Medical Academy - Academy of Medical Sciences), profesor al Academiei Medicale din Kiev [2] (Kiev Medical Academy), profesor colaborator (2001-2004) la Universitatea de Medicină Bască[3] (Basque Medical University), distins cu titlul Doctor Honoris Cauza la Universitatea de Medicină și Farmacie Dr. Victor Babes din Timișoara [4] și Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca.

Recunoaşteri INTERNAȚIONALE

În 1996 a câştigat Premiul Right Livelihood [5] (considerat ca premiul Nobel Alternativ) „...pentru contribuţia excepţională în reînvierea ştiinţei homeopatiei şi pregătirea homeopaţilor la cele mai înalte standarde …”. Organizația Națiunilor Unite (Forumul de Dezvoltare), consideră acest premiu ca " una dintre cele mai prestigioase premii".

În 2000, preşedintele Ungariei, Árpád Göncz îl onorează cu Medalia de Aur al preşedintelui republicii [6] pentru activitatea sa în domeniul homeopatiei.

În 2000, ministrul sănătăţii din India îi acordă lui George Vithoulkas medalia de aur, numindu-l homeopatul mileniului.

În 2012 Akademia Naţională Medicală P.L. Shupyk din Kiev [7] îi acordă titlul de profesor onorific lui George Vithoulkas, om de ştiinţă şi profesor excelent.

În 2015 Prof. George Vithoulkas este onorat cu titlul Doctor Honoris cauza la UMF Iuliu Hațieganu din Cluj Napoca.

Cooperarea cu ORGANIZAȚII INTERNAȚIONALE şi EUROPENE

În 1980 George Vithoulkas a primit invitaţie de la OMS să scrie un prim articol despre homeopatie pentru cartea cu titlul Medicina tradiţională a OMS şi un editorial pentru masa rotundă a World Health Forum[8] (revista ştiinţifică a OMS).

În 1996, George Vithoulkas a fost invitat la Parlamentul European pentru a explica poziția homeopatiei, prezentare în urma căreia Parlamentul European a votat în favoarea homeopatiei.

Pe 11 Iunie 1999, la solicitarea Consiliului Europei, George Vithoulkas a ţinut o prelegere lungă de o zi în faţa Comisiei pentru probleme Sociale, de Sănătate şi Familie  despre homeopatie (ca parte a procesului de evaluare a terapiilor alternative). Rezumatul, care a fost publicat ulterior, menționează şi remunerația cu premiul Nobel Alternativ și se referă la clasificarea diferitelor metode alternative făcute de Vithoulkas.

Profesorul Vithoulkas, în 2008 a fost invitat de onoare la al doilea congres mondial Controverse în Neurologie (Controversies in Neurology- Cony) ca în cadrul discursului de deschidere să explice viziunea sa asupra homeopatiei. În discursul său, pe care l-a intitulat "Este homeopatia o știință?", George Vithoulkas a prezentat  uimitoarea evoluţie prin care a trecut homeopatia în ultimii cincisprezece ani.

El a explicat principiile de bază ale homeopatiei și a subliniat faptul că experiența clinică a miilor de homeopaţi la nivel mondial, obţinută prin tratarea bolilor cronice, au condus la concluzia, că homeopatia se califică ca o Medicină Bazată pe Dovezi [9], [10].

Academia Internaţională a Homeopatiei Clasice [11]

George Vithoulkas a fondat în anul 1995 Academia Internațională a Homeopatiei Clasice pe insula grecească Alonisos unde îşi desfăşoară activitatea ca şeful departamentului de educație și profesor.


           
           Curs avansat IACH, 2015, Alonissos

George Vithoulkas în cursurile sale împărtăşeşte 55 de ani de experiență proprie, el a introdus teoria nivelurilor de sănătate, care este esențială pentru a judeca corect la fiecare caz pe care nivel de sănătate se află, dacă poate fi vindecat cu homeopatie sau nu, de cât timp și de câte remedii homeopate are nevoie pentru vindecare. El explică într-o manieră foarte clară reacțiile la remediul homeopatic, care trebuiesc înțelese ca să știm exact ce am făcut, când am recomandat un remediu pacientului.

În fiecare vară mai multe grupuri de medici din Germania, Italia, Suedia, Norvegia, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite ale Americii, Canada, Austria, Japonia, India, Pakistan, Mexic, Brazilia, Peru, România și Grecia se adună să studieze la Academie. Cincisprezece mii (15.000) de medici și specialiști în homeopatie au studiat la Academia Internațională a Homeopatiei Clasice, dintr-un total de 62 de țări.

Programul educațional al Academiei Internaţionale a Homeopatiei Clasice a fost adoptată de către diferite universități:

 • Institutul de Formare postuniversitară a Medicilor, Instituție autonomă a Republicii Ciuvașia [12], sub auspiciile Ministerului Sănătății și Dezvoltării Sociale (Rusia) - Program educațional postgradual de homeopatie clasică pentru medici
 • Academia Medicală Națională P. L.Shupik [7] pregătire postgraduală (Ucraina) – potrivit regulamentului Ministerului ucrainean de Sănătate Publică - Program educațional postgradual de homeopatie clasică pentru medici și farmaciști
 • Universitatea Egeea [1] (Grecia) - Program educațional postgradual de homeopatie clasică pentru medici și medici dentiști
 • Universitatea de Medicină din Kiev PHEE - Program educațional postgradual de homeopatie clasică pentru medici, medici stomatologi și veterinari. 
 • Pontificia Universidad Javeriana Cali, Columbia - Program educațional postgradual de homeopatie clasică pentru medici, medici stomatologi și studenți ai instituției.
 • Academia Medicală Homeopatică din Barcelona, Spania - Program educațional postgradual de homeopatie clasică pentru medici și medici stomatologi.
 • În trecut Academia a colaborat și cu Colegiul American de Medicină Homeopatică (AMCH) și cu Institutul de fitoterapie și acupunctură din Phoenix (PIHMA) [13] din SUA
 • În 1 Iunie 2010  Academia Internaţională a Homeopatiei Clasice a lansat programul e-learning [14] în homeopatia clasică. Acesta este un program academic, on-line, de cele mai înalte standarde educaționale, bazate pe principiile lui Samuel Hahnemann. Cursul e-learning a fost acreditat și oficial la 13 aprilie 2017 de către Consiliul pentru Sănătate al Ministerului Sănătății din Serbia, ca un curs național de primă categorie. Programul e-learning a fost aprobat de ACHENA (Comisia de acreditare pentru educația homeopatică din America de Nord).

Profesorul Vithoulkas este referent la revistele științifice Medical Science Monitor, Homeopathy (Elsevier) și la British Medical Journal, participă ca profesor supervisor la elaborarea tezelor de doctorat.

Cărțile sale

George Vithoulkas autor al mai multor cărți [15], așa cum se arată mai jos.

 • „Homeopathy- Medicine of the New Man” (Homeopatia- medicina noului om, prima ediție din 1970 a fost urmată de 21 ediții, SUA)
 • „Homeopathy- Medicine for the New Millennium” (Homeopatia- medicina noului mileniu, International Academy of Classical Homeopathy, 2003, este tradusă în limba Română)
 • „The Science of Homeopathy” (Știința homeopatiei, prima ediție Grove Press, 1980, SUA, este tradusă în limba Română)
 • „The Levels of Health” ( Nivelurile de sănătate, a doua parte a cărții Știința homeopatiei, International Academy of Classical Homeopathy, 2010, este tradusă în limba Română)
 • „Materia Medica Viva” (12 volume de Materia Medica – International Academy of Classical Homeopathy, din 1993 până în present, este tradusă în limba Română)
 • „A New Model for Health and Disease” ( Un nou model pentru sănătate și boală, North Atlantic Books, 1986, SUA, este tradusă în limba Română)
 • „Talks on Classical Homeopathy” (Discuții pe teme de homeopatie clasică, B. Jain Publishers, 1988, India)
 • „Essence of Materia Medica” (Esența Materiei Medica, International Academy of Classical Homeopathy, 1988, , este tradusă în limba Română)
 • „Classical Homeopathy for Anxiety and Jealousy” (Homeopatie clasică pentru neliniște și gelozie, Urs Maurer, 2001, Elveția)
 • „Homeopathic Conference Esalen” (Conferința homeopatică de la Esalen, 1980)
 • „The Bern Seminar” (Seminarul de la Bern, Ulrich Burgdorf, 1987, Elveția)
 • „The Celle Seminars” (Seminarele de la Celle, Ulrich Burgdorf, 1992, Elveția)
 • „The Basic Ideas of Homeopathy” (Ideile de bază ale homeopatiei, Ianos, 2008, bestseller timp de 9 luni în Grecia)
 • „Homeopathy, The Great Challenge in Medicine” (Homeopatia, marea provocare în medicină, Livanis, 2008, Grecia)
 • „The Basic Principles of Homeopathy” (Principiile de bază ale homeopatiei, 2014, este tradusă în limba Română)

Cărțile sale au fost traduse în 33 de limbi. Cele mai multe, sunt amintite în catalogul NLM [16]. Cele mai cunoscute biblioteci, unde cărțile sale pot fi găsite sunt Library of Congress, a British Library, bibliotecile universitare Harvard, Cambridge, Stanford, Université Catholique de Louvain, Karolinska Institutet și Berkeley, biblioteca WHO (World Health Organisation), biblioteca Die Deutsche Bibliothek.

Articole

Cele mai importante articole ale lui George Vithoulkas, care au apărut în reviste de specialitate sunt după cum urmează:

1. The Posology and Doses of Remedies Used by Hahnemann in His Provings, Homoeopathic Links, 2015; 28(3):190-194, S Simadopoulou, G Vithoulkas
2. Gangrene: Five case studies of gangrene, preventing amputation through Homoeopathic therapy, Indian Journal of Research in Homeopathy 2015; 9(2): 114-122, S Mahesh, M Malappa, G Vithoulkas
3. Correlation of Medical Anamnesis with Current Disease in Chronic Kidney Disease Patients Receiving Hemodialysis: A Retrospective Study of Causative and Exacerbating Factors from Homeopathic Point of View, International Archives of Medicine, 2015;Vol.8, No 150, S Nikitopoulou, S Kachrilas, S Kyvellos, G Papafilippou, G Vithoulkas
4. Homeopathy for infertility treatment: a case series, Clinical and Experimental Obstetrics and Gynecology 2014;41(2):158-9, T Kalampokas, S Botis, A Kedikgianni-Antoniou, D Papamethodiou, S Kivellos, V Papadimitriou, G Salvanos, N Paparistidis, I Gavaris, C Sofoudis, E Kalampokas, G Farmakides, G Vithoulkas
5. Conscience and Consciousness: a definition, J Med Life. 2014 Mar 15;7(1):104-8. Epub 2014 Mar 25, G Vithoulkas, D Muresanu
6. Clinical trial of homeopathy in rheumatoid arthritis, Letter to the Editor, Homeopathy (2011) 100, 300, G Vithoulkas
7. The “continuum” of a unified theory of diseases[17], Medical Science Monitor, 2010; 16(2): SR715, G Vithoulkas, S Carlino
8. Debate: British media attacks on homeopathy: Are they justified? Homeopathy, Volume 97, Number 2, April 2008, Pages 103-106, G Vithoulkas
9. True but strange? Nature, 1996 Oct 3;383(6599):383, G Vithoulkas
10. Debate: Homeopathy and chronic headache, Homeopathy, Volume 91, Issue 3, July 2002, Pages 186-188, G Vithoulkas.
11. Homeopathic treatment of chronic headache: a critique, Homeopathy, Volume 91, Issue 1, January 2002, Pages 32-34, G Vithoulkas
12. The need for the correct sequence of remedies, Homeopathy, Volume 91, Issue 1, January 2002, Pages 40-42, G Vithoulkas
13. A proving of Thiosinamine, British Homoeopathic Journal, Volume 90, Issue 3, July 2001, Page 172, G Vithoulkas
14. The question of the “constitutional remedy”, British Homoeopathic Journal, Volume 87, Issue 3, July 1998, Pages 145-147, G Vithoulkas
15. Medically qualified vs NMQ homoeopaths, British Homoeopathic Journal, Volume 86, Issue 1, January 1997, Pages 37-38, G Vithoulkas
16. As good as gold? British Homoeopathic Journal, Volume 85, Issue 1, January 1996, Page 39, G Vithoulkas
17. Obstacles to homoeopathic treatment, British Homoeopathic Journal, Volume 85, Issue 1, January 1996, Page 42, G Vithoulkas
18. Health and disease in homoeopathic philosophy, British Homoeopathic Journal, Volume 84, Issue 3, July 1995, Pages 179-180, G Vithoulkas
19. Homoeopathy: past, present and future, British Journal Clin. Pharmacol. 1998, Jun;45(6):613, G Vithoulkas
20. Answer to the review of my book „The Science of Homeopathy”, British Homoeopathic Journal, Volume 68, Issue 4, October 1979, Pages 233-238, G Vithoulkas
21. The necessity for an inner preparation of the classical homeopath, Simillimum, 2005, Volume 19, Pages 117-122, G Vithoulkas
22. The colour of the homeopathic improvement: The multidimensional nature of the response to homeopathic therapy, Homeopathy, Volume 94, Issue 3, July 2005, Pages 196-199, M. Oberbaum, SR Singer, G Vithoulkas
23. Effects of homeopathic treatment in women with premenstrual syndrome: a pilot study, British Homoeopathic Journal, Volume 90, Issue 3, July 2001, Pages 148-153, M Yakir, S Kreitler, A Bzrezinski, G Vithoulkas, M Oberbaum, Z Bentwich
24. Homoeopathic treatment of premenstrual syndrome: a pilot study, British Homoeopathic Journal, Volume 84, Issue 3, July 1995, Pages 182-183, M Yakir, S Kreitler, M Oberbaum, A Bzizinsky, G Vithoulkas, Z Bentwich
25. Perspectives of research in homoeopathy 1987-1994, British Homoeopathic Journal, Volume 84, Issue 3, July 1995, Pages 176-177, Z Bentwich, M Oberbaum, Z Weisman, N Harpaz, D Rothman, G Vithoulkas
26. A working hypothesis for homoeopathic microdiluted remedies, British Homoeopathic Journal, Volume 81, Issue 1, January 1992, Page 67, GS Anagnostatos, G Vithoulkas, P Garzonis, C Tavouxoglou
27. Reinventing the wheel? Or the emperor’s new clothes, J Altern Complement Med. 2003 Oct;9(5):613-5, M Oberbaum, G Vithoulkas, R van Haselen, S Singer
28. Clinical trials of classical homeopathy: reflections on appropriate research designs, J Altern Complement Med 2003 Feb;9(1):105-11. Review, M Oberbaum, G Vithoulkas, R van Haselen

Enciclopedia prestigioasă Papyros Larousse – Britannica [18] îl prezintă pe George Vithoulkas într-un articol cu trei coloane ca "homeopat lider al secolului 20, personalitate bine cunoscută care a reformat homeopatia, omul care a pus bazele stiintifice ale homeopatiei, introducând noi concepte." Despre activitatea lui se poate citit în Who`s who in the world [19].

Numele său este amintit pe site-ul Better World Heroes, alături de multe alte personalități, ale căror actvitate a influențat în mod pozitiv soarta oamenirii.

[1] http://www.aegean.gr , https://www.youtube.com/watch?v=0s6K2HNOrh8
[2] http://kmapo.edu.ua/en/mdeyatel/klgemeopat , https://www.youtube.com/watch?v=O_S10KOSYNw
[3] www.medikuntza-odontologia.ehu.es/
[4] https://www.youtube.com/watch?v=B2eeannAoa4
[5]http://www.rightlivelihood.org/vithoulkas.html, https://www.youtube.com..., www.rightlivelihood.org
[6] https://www.youtube.com/watch?v=RM7zGjLAmSw
[7] P. L. Shupik National Medical Academy of Postgraduate Education
[8] World Health Forum, Round Table: Homeopathy Today, “Homeopathy, A therapy for the future?”, George Vithoulkas, WHO, Geneva, Vol.4, No2, 1983.
[9] Evidence Based Medicine
[10] http://comtecmed.com/cony/2008/Document.aspx?did=58
[11] International Academy of Classical Homeopathy
[12] The Postgraduate Doctors' Training Institute, Autonomous Institution of the Chuvash Republic
[13] Phoenix Institute of Herbal Medicine & Acupuncture, USA
[14] http://www.vithoulkas.edu.gr
[15] www.vithoulkasbooks.gr
[16] National Library of Medicine, www.ncbi.nlm.nih.gov
[17] A betegségek kialakulásának „kontinuumja” - egységes elmélet
[18] Encyclopedia Papyros Larousse Britannica, Görög kiadás, 15 kötet, 396 o.
[19] Who’s Who in the World 18. Kiadás, 2293.o fejez ki.

[i] Datele biografice ale Profesorului George Vithoulkas au fost furnizate de către reprezentanţa domniei sale

 

Copyright © 2016 dr. Nagy Kinga Krisztina. All Rights Reserved. Vector by jIT